Dieta ketogeniczna zyskuje w ostatnim czasie coraz większą popularność. Polega ona przede wszystkim na ograniczeniu spożycia węglowodanów do minimum. Wydaje się więc, że całkowicie należy zrezygnować ze słodyczy, co dla niektórych osób może być dużym wyzwaniem. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba sobie odmawiać przyjemności. Kluczem do sukcesu jest jedynie wybór takich produktów, które pozwolą przygotować wypieki bez węglowodanów, czego doskonałym przykładem jest mąka bambusowa.
Czym jest mąka bambusowa?
Mąka bambusowa jest naturalnym produktem, który idealnie sprawdzi się zarówno w diecie bezglutenowej, jak i ketogenicznej. Powstaje ona w procesie mechanicznego mielenia włókien pochodzących z pędów bambusa. Charakteryzuje się przede wszystkim bardzo niską zawartością węglowodanów, dzięki czemu jest idealną alternatywą dla mąki pszennej. Ma od niej znacznie więcej błonnika, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla osób, które dbają o zdrowie i utrzymanie szczupłej sylwetki.
Korzyści zdrowotne ze stosowania mąki bambusowej
Mąka bambusowa wspomaga trawienie. Wynika to z faktu, że jest bogata w błonnik bambusowy, który pozwala oczyścić jelita i łagodzi zaparcia, co jest szczególnie istotne w przypadku diety keto. Ponadto składnik ten zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu ułatwia kontrolowanie apetytu, a tym samym także ilości spożywanych kalorii. Co więcej, mąka bambusowa pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Ma to szczególne znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność.
Mąka bambusowa w kuchni
Mąka bambusowa jest wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Pozwala przygotować dania, które w diecie ketogenicznej są zakazane ze względu na węglowodany. Z jej pomocą można zrobić makaron, który przypomina tradycyjny makaron pszenny. Na keto świetnie sprawdzają się również bułki bambusowe z wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dzięki którym można wzbogacić codzienny jadłospis. Mąkę bambusową można także wykorzystać do przygotowania ciast czy naleśników. Jest idealna do pieczenia, ponieważ ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu nie dominuje nad innymi składnikami.
Przepisy z wykorzystaniem mąki bambusowej
Jak już wspomniano, mąka bambusowa idealnie nadaje się do deserów. Wśród osób na diecie ketogenicznej i low-carb dużą popularnością cieszy się jabłeczniki z mąką bambusową. W składzie zawiera on błonnik bambusowy oraz mascarpone. Ponadto potrzebne są: miękkie masło, słodzik, budyń bez cukru oraz jajka, a także niewielka ilość dżemu jabłkowego. Po połączeniu składników wychodzi puszyste, pyszne ciasto, które osobom na keto może dostarczyć nieco słodkiej przyjemności.
Podsumowując, mąka z błonnikiem bambusowym to idealny wybór dla osób na diecie keto. Dzięki niej można sobie pozwolić na odrobinę słodyczy bez wyrzutów sumienia i obawy, że ciasto zrujnuje efekty diety.
—
Artykuł sponsorowany