Ekologiczne zioła – dlaczego warto je stosować w swojej kuchni?

EKO zioła to naturalne przyprawy, które sprawdzą się w każdej kuchni – zarówno prywatnej, jak i w punkcie gastronomicznym. Zalicza się do nich zarówno świeże rośliny, jak i susz ziołowy. Dlaczego warto je stosować na co dzień?

Lecznicze właściwości ziół

Zioła posiadają naturalne właściwości lecznicze. Właśnie dlatego są stosowane od tysięcy lat przez ludzi. Fitoterapia, inaczej ziołolecznictwo, to jedna z najstarszych dziedzin medycyny naturalnej. Uzupełnienie codziennego jadłospisu o zioła pozwala wzmocnić odporność w naturalny sposób. Wśród ziół można znaleźć takie, które: wspomagają układ odpornościowy, uspokajają, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Zioła można dodawać do potraw, ale można też robić z nich napary, nalewki, syropy, olejki czy maści.

Świeże zioła w kuchni

Zdaniem specjalistów świeże zioła powinno się spożywać na surowo. Wtedy nie tracą ani walorów smakowych, ani cennych składników odżywczych. Zaś podczas gotowania, smażenia czy pieczenia najlepiej dodać je pod koniec. Ponadto nie powinny być krojone, tylko dodawane w postaci zerwanych listków.

Ekologiczne zioła

Zioła ekologiczne to zioła, która są uprawiane według zasad ekologicznego rolnictwa Takie zioła rosną wyłącznie na naturalnych podłożach i nie mają kontaktu z żadnymi sztucznymi składnikami, które mają mieć wpływ, na przykład na ich wzrost. Najczęściej stosowane w polskiej kuchni zioła ekologiczne to: kolendra, bazylia, tymianek i lubczyk.

Zioła w postaci przypraw

Przyprawy to jednorodne zioła bądź mieszanki ziołowe. Przykładem może być czosnek niedźwiedzi. Można go nabyć w postaci suszu, który dodawany do potraw nie tylko ulepsza smak, ale i wpływa korzystanie na ludzkie zdrowie. Takie zioła występują również w mieszankach. Przyprawy mogą być ziołowe, warzywne oraz korzenne. Stanowią niezwykle ważny składnik, który dodaje się do dań, aby miały lepszy smak i zapach. Dzięki przyprawom urozmaica się potrawy, a dodatkowo można je wzbogacić w cenne właściwości odżywcze. Koperek, czosnek, natka pietruszki czy czosnek niedźwiedzi w postaci suszu mogą być dodawane do potraw, aby wzbogacić swoją dietę o witaminy oraz minerały. Co ważne, przyprawy mogą nawet przedłużać trwałość przygotowanej potrawy.

Przyprawy, które konserwują

Niektóre przyprawy mają właściwości przeciwbakteryjne – kiedy doda się je do potraw, można przedłużyć ich trwałość. Do takich przypraw zalicza się: paprykę, czosnek, cebulę, nasiona gorczycy i kolendry, majeranek, jałowiec, cząber, tymianek czy czosnek niedźwiedzi. Co ważne, przyprawy te należy stosować w niewielkich ilościach.

Gdzie kupić ekologiczne zioła?

Zioła ekologiczne – zarówno świeże pęczki, jak i susz do naparów – można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, takich jak organic24.pl. Tylko zakupy w sprawdzonych i renomowanych miejscach pozwalają zdobyć produkty wysokiej jakości, co jest niezwykle ważne, zwłaszcza wtedy, kiedy kupuje się żywność.

 

Artykuł sponsorowany

0 komentarzy

Dodaj komentarz